Coördinaat systemen

05-04-2023

Heb je iets verstopt op een wandelzoektocht? Of ben je in je molopdrachten of escape games, op zoek naar een specifieke locatie? Gebruik dan een van onderstaande coördinaatsystemen om de exacte locatie duidelijk te maken. 


1. Google Maps

Wist je dat je in Google Maps niet alleen op adres maar ook op coördinaten kan zoeken? Google gebruikt de WGS84-coördinaten voor de lengte- en breedtegraad in decimale voorstelling.

Hoe vind je de coördinaten terug?

Geef een adres in of klik rechts op de kaart op de locatie die je wenst. Bovenaan lees je dan de coördinaten af. Omgekeerd kan je gewoon deze coördinaten ook in de zoekbalk ingeven.

Naar welk monument zijn we hier op zoek?

40.689412075308034, -74.04452186082821


2. What3words

Dit systeem koppelt aan elke 3 m² ter wereld een unieke set van 3 woorden. Het leuke aan deze methode is dat deze dus geen gebruik maakt van cijfers zoals de meeste andere methoden.

Hoe gebruik je het?

Op hun website of in de app kan je op zoek gaan naar een specifieke locatie op een kaart die onderverdeeld werd in een raster met vierkantjes van 3m². Bij elk vierkantje vind je de unieke set van woorden terug die de locatie vastleggen. Omgekeerd kan je op dezelfde manier de locatie terugvinden.

Waar staan we hier?

///stekker.zoetere.toehapt

Wil je graag nog een extra moeilijkheid toevoegen? Verwerk de woorden dan in een raadsel of vertaal ze naar een andere taal en stel een woordenboek beschikbaar aan de zoekers.


3. Atlas of stratenplan

Misschien heb je wel nog ergens een atlas of wegenkaart rondslingeren. Voor het GPS tijdperk werden deze gebruikt om je weg te vinden. Elke kaart werd typisch onderverdeeld in vierkantjes gekenmerkt met een letter en een cijfer. Met behulp van zo'n kaart en deze kentallen, kan je terugvinden in welk vierkant de locatie zich exact bevindt.


4. Polair assenstelsel

Druk een luchtfoto af van bv. je tuin en geef er een assenstelsel op weer met een oorsprong. Je kan een specifieke locatie op deze kaart aangeven zoals in de les wiskunde met de klassieke (x,y)-coördinaten. Wil je het liever wat creatiever? Kies dan voor polaire coördinaten. Hier leg je de locatie vast met behulp van een straal en een hoek (r,α). Rust de zoekers in dat geval uit met een gradenboog of geodriehoek.

Wie is de SPION - locatie weergegeven in (x,y) coördinaten
Wie is de SPION - locatie weergegeven in (x,y) coördinaten
Wie is de SPION - locatie weergegeven in polaire coördinaten
Wie is de SPION - locatie weergegeven in polaire coördinaten