Raadsels en Quizjes
Iedereen houdt van leuke raadsels en quizjes. Hieronder volgen 10 leuke ideetjes om als onderwerp te gebruiken in je raadsels of quizrondes.
1. Herkennen van de skyline
Toon in deze ronde de skyline van enkele bekende steden. Een ideale ronde voor de wereldreizigers in je groep. Welke skyline herken je in onderstaande foto's?

2. Herkennen van filmintro's of filmmuziek
Vele films of series hebben een heel opmerkelijke en herkenbare openingsmelodie of prachtige filmmuziek. Speel in deze ronde de muziek van bekende filmintro's af en laat de deelnemers raden om welke film het gaat. Een leuke ronde voor de filmliefhebbers. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Indiana jones
- The A-team (intro)
- Star Wars
- Harry Potter
- The Lion King
- Up (Married Life)
- Amélie Poulin (La valse d'Amélie)
- Apocalypse Now (Ride of the Valkyries)
- Gladiator (Honor Him)
3. Herken de wetenschapper
Zitten er een paar bollebozen in je groep? Dan herkennen ze vast en zeker deze knapperds.


Andere bekende wetenschappers zijn bijvoorbeeld Nicolas Tesla, Marie Currie, Isaac Newton, Albert Einstein, Stephen Hawking etc.
4. Vind de taalfoutjes
De opdracht is simpel. Vind de taalfout in een stukje tekst. Een ronde op het lijf geschreven van elke taalnazi! Je kan steeds inspiratie halen bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
- De orkaan Koppu is aan land gekomen in het noordoosten van Luzon, het dichtst bevolkte eiland van de Filippijnen. (Correct Filipijnen)
- Dat is gebleken uit een peiling onder ruim vierhonderd hr-managers. Hen werd onder meer de vraag gesteld of hun oordeel negatief beïnvloedt wordt wanneer een brief meer dan vijf spel- of stijlfouten bevat. (Correct Hun en beïnvloed)
5. Woordenschat
Geef de deelnemers een lijst met ongebruikelijke woorden en vraag hen om de betekenis te raden. Weet jij bijvoorbeeld wat deze woorden betekenen?
- hippopotomonstrosesquippedaliofobie (angst voor lange woorden)
- bargoens (dieventaal)
- zytholoog (bierkenner/bierliefhebber)
6. Spreekwoorden en zegswijzen
Een laatste taalronde. Vertaal Nederlandstalige spreekwoorden/zegswijzen letterlijk naar een vreemde taal en laat de deelnemers raden welk spreekwoord bedoeld wordt. Alternatief kan je ook het echte anderstalige equivalent opzoeken en wederom laten raden om welk Nederlandstalig gezegde het nu juist gaat.
Bijvoorbeeld: "Wie A zegt, moet ook B zeggen."
Letterlijk vertaald: "Celui qui dit A doit aussi dire B"
Franstalig equivalent: "Quand le vin est tiré, il faut le boire"
Bijvoorbeeld: "Iets door de vingers zien"
Letterlijk vertaald: "See it through the fingers"
Engelstalig equivalent: "Turning a blind eye"
7. Lichaamsdelen en medische weetjes
Is er een dokter in de zaal? Een ronde met vragen over het menselijk lichaam en andere medische weetjes, valt sowieso in de smaak. Hieronder enkele voorbeelden:
- Wat is de naam van het sleufje tussen lip en neus, soms snotgoot genoemd? (filtrum)
- Welke reflex wordt in de medische wereld aangegeven als pilo-erectie? (kippenvel)
- Geef enkele plaatsen in het menselijk lichaam waar een kringspier aanwezig is (o.a. oog, anus, longen, onderaan de maag, slagaders)
- Welk menselijk lichaamsdeel bevat het meeste botten? (hand)
8. Citaten
Geef een aantal bekende citaten weer. De deelnemers moeten raden van welke bekende personen deze citaten zijn. Je kan denken aan citaten van auteurs, acteurs, filosofen, wereldleiders, wetenschappers etc.
- "Je pense donc je suis." (Descartes)
- "What doesn't kill us makes us stronger." (Nietzsche)
- "That's one small step for a man, a giant leap for mankind." (Armstrong)
- "I'll be back." (Terminator)
- "If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself." (Einstein)
9. Droedels
Schotel de kandidaten enkele droedels voor en laat hen de boodschap ontcijferen. Je vindt genoeg inspiratie op het internet.
10. Verkeersregels
We worden allemaal verondersteld om ze te kennen. Maar in de praktijk hebben sommigen het hier toch wat lastig mee. Je kan in deze ronde eigenlijk alle vragen stellen die ook op het theoretisch rijexamen kunnen gesteld worden.
Vraag bijvoorbeeld naar de betekenis van bepaalde verkeersborden, wie voorrang heeft in concrete verkeerssituaties etc.